Mijn baby huilt veel
Waarschijnlijk ben je op dit blog terecht gekomen omdat je zelf een baby hebt die veel huilt of omdat je hier wat meer over te weten wilt komen. Allereerst is het goed om te weten dat iedere baby in meer of mindere mate huilt. Tot op bepaalde hoogte kan dit als normaal worden gezien. Huilen is de manier hoe je baby zich kan uiten, zeker in de eerste weken. Maar wanneer is je baby nu een huilbaby of wanneer moet je je zorgen gaan maken? Ik hoop je hier wat nuttige informatie over dit onderwerp te kunnen geven. Heb je een vraag, een reactie of wil je je eigen ervaring hierover kwijt? Reageer dan gerust hieronder.
Waarom huilt een baby?
Zoals hierboven al beschreven hoef je je niet direct zorgen te gaan maken wanneer je baby huilt. Huilen is een van de belangrijkste uitings mogelijkheden van een baby. In het begin is het nog best moeilijk in te schatten waarom je baby huilt. Je zult merken dat naarmate je je kind beter leert kennen ook zijn verschillende huiltjes beter leert kennen. En verschillende huiltjes zijn er zeker want je baby kan huilen om verschillende redenen;
- honger hebben
- te koud of te warm hebben
- vieze luier
- moe zijn of te veel indrukken hebben gehad
- wisselwerking / stress in huis
- ongenoegen of niet comfortabel zijn door darmkrampjes, boertje enz.
Gemiddelde huilduur van een baby
Vooropgesteld dat het voor iedere baby weer wat anders zal zijn, zie je hieronder wat gezien wordt als een gemiddelde huilduur. Soms zal er een reden zijn waardoor er dagen tussen zitten dat dit wat meer is als je baby niet helemaal lekker is bijvoorbeeld of je hebt een drukke dag gehad.
vlak na de geboorte 1 – 1,5 uur per dag
rond de zesde week 2 – 2,5 uur per dag (het huilen bereikt een piek)
tot drie maanden 1,5 uur per dag
na drie maanden het huilen neemt af.
Wanneer het huilen jou en je gezin gaat beïnvloeden
Wanneer je baby boven gemiddeld veel huilt en je je hier veel zorgen om maakt, heeft dit vanzelfsprekend veel invloed op jou en je omgeving. Je weet niet wat er aan de hand is en wil je baby graag helpen. Je voelt je machteloos en misschien zelfs wanhopig of boos om de hele situatie. Daarnaast speelt moeheid, zeker als je baby veel huilt in de nacht vaak mee. Als je het gevoel hebt dat het je allemaal boven je hoofd groeit, vraag dan hulp in je omgeving of neem contact op met je huisarts. Misschien heb je een vriendin of moeder die een paar uurtjes wil oppassen. Even los komen van de omgeving helpt jou en je baby om niet te verzanden in een visueuze cirkel waarin je op elkaar gaat reageren. Je wordt gestressed van het gehuil en je baby gaat weer huilen van jouw gestress.
Het huilen van een huilbaby verminderen
3 magische woorden: Rust – Regelmaat – Structuur
Een baby gedijt het beste bij rust, structuur en regelmaat. Zorg er voor dat jullie er met elkaar over eens zijn hoe jullie (partners, oppas) de dingen willen doen en wat jullie belangrijk vinden. Hou hier allemaal aan vast en vooral hou dit vol.
Zorg voor voldoende rust momenten op een dag en sleep je kind niet overal mee naar toe. De ene baby zal hier beter tegen kunnen dan de andere. Dit merk je snel genoeg. Sommige kinderen raken snel overprikkeld door alle indrukken wat zich kan vertalen in veel huilen.
Doe dagelijks terug kerende handelingen zoals voeding geven, verschonen iedere keer op de zelfde manier en volgorde. Deze terug kerende structuur geeft veiligheid voor je baby en dus rust.
Bedenk een bed ritueel en doe dit steeds op de zelfde manier. Gordijnen sluiten, liedje zingen, praten op een rustige toon of misschien een muziekdoosje aan zetten. Belangrijk is, dat je dit steeds op de zelfde manier doet en consequent bent. Je gaat nu lekker slapen. Tot straks of tot morgen.
Gaat hij/zij toch huilen, controleer dan of er wat aan de hand is en los dit op. Is dit niet het geval dan is het het meest verstandig om je baby te troosten in zijn bedje om te voorkomen dat hij er aan went dat hij uit bed genomen wordt zodra hij huilt. Daarnaast werkt het steeds weer in en uit bed halen overprikkeling en onduidelijkheid in de hand. Praat rustig, geef hem eventueel een speentje en vertrek weer uit het kamertje. Herhaal dit zo nodig weer na 10 minuten.
Een huilbaby inbakeren
Sommige baby’s vinden het de eerste weken na de geboorte fijn om ingebakerd te worden. Dit geeft een beschermd en veilig gevoel. Daarnaast beperkt het de beweging van je baby waardoor hij makkelijker in slaap kan vallen. Laat je goed adviseren hoe je moet inbakeren of gebruik hiervoor een speciale inbaker zak.
Vergeet de leuke dingen niet!
Door alle vermoeidheid en stress zou je haast vergeten om leuke en ontspannende dingen met je baby te gaan doen. En dit is nou juist zo belangrijk! Ga op babyzwemmen of babymassage en neem een heerlijk zachte badcape met naam mee. Naast dat dit heerlijk ontspannen is bouw je zo ook een band op met je baby en leer je elkaar te vertrouwen. Kijk goed naar de signalen die je baby je geeft. Gezichtsuitdrukking, ontspannen handjes, frons tussen de wenkbrauwen, maaiende armen. Zeg wat je ziet en gebruik een rustige stem. Natuurlijk worden de woorden eerst nog niet begrepen maar de toon van je stem zeker wel. Maak oog en lichaamscontact. Zo bouw je jullie band op, stimuleer je het gevoel van veiligheid van je baby en bovendien is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
Ik hoop je hiermee wat tips te hebben gegeven. Heb je vragen, of wil je graag zelf je verhaal kwijt, reageer dan gerust hieronder.
Groetjes,
Irma Bond